Aktiviteter 2024

2. marts - 24. marts

Retrospektiv udstilling af Erik Styrbjørn Pedersen.

En blandet landhandel.

Outlet & Hjortestuen & Herrens mark


Godt 120 besøgende slog vejen forbi Tinghuset i forbindelse med den lokale kunstner Erik Styrbjørn Pedersens udstilling  fra den 2. marts - 24. marts.

Erik Styrbjørn er kendt for at skildre arbejdslivet på industriarbejdspladser og hans forkærlighed for hverdagsmotiver har givet ham prædikatet arbejdermaler og indbragt ham LO's kulturpris i 1999. 

Erik Styrbjørns udstilling præsenterede dramatiske og blodige malerier, der udforskede intense temaer fra arbejdslivet, krig og bibelske fortællinger. Malerier der rørte og provokede på samme tid, idet de skildrede menneskelig lidelse konflikt og håb. 

11. maj - 1. juni

Udstilling af Signe M G Mouritzen

Fortællinger


I flot solskinsvejr havde 40 besøgende fundet vej til fernisering af Signe M G Mouritzens udstilling i Tinghuset. Formand for Kultur og Fritid, Lene Dybdahl havde takket ja til at holde åbningstalen, hvor hun bl.a. kom ind på vigtigheden af at bevare kunsten.


Signe anvender såvel natur som kultur som baggrundstæppe for maleriernes narrativ. Her er performerede dyr, væsner og mennesker, men ligeledes naturskildringer med iboende symbolsk betydning og desuden samfundskritisk og politisk undren. 

Ud over oliemaleri arbejder Signe M G Mouritsen med akvarel, tegning og grafik, og hun har skabt illustrationer samt udført vægmalerier til kulisser.

20. juni

Udflugt til Keramiker Eva Herman i Vester Husby


30 interesserede besøgte keramiker Eva Herman på klitgården Svolling i Husby plantage.

Her fik vi et levende indblik i Eva Hermans liv og opvækst, med forældre der var skilt, men hvor hun både fandt værdier i faderens nybyggerliv i Husby og moderens liv i storbyen.

Eva tilbragte meget tid hos sin far, som både var snedker og kunstner. Hun hjalp ham med at genopbygge gården Svolling, som i dag er stedet, hvor hun bor, har værksted og butiksudstilling.

Eva er i år fyldt 70 år og stadig dybt engageret i sin kunst. Det flotte keramik  side om side med faderens træskulpturer gav stedet en særlig sjæl.


7.september

Udflugt til kunstner Jens Chr. Jensens atelier Ikast Via Design Birk og Højhuset Kulturhotel i Herning

En meget spændende udflugtsdag startede i Jens Chr. Jensens atelier. Her fortalte han om sit virke og sine udtryksformer, hvor han forvandler forskellige typer skrot til flotte collager.

Herefter gik turen videre til Via Design i Birk.

Jens Chr. Jensen vandt i 2007 udsmykningen af Via Designs aula, hvor "Cylinder" udgør centrum af kunsten i rummet.


Udflugten sluttede i Højhuset Kulturhotellet i Herning.

Henning Pedersen fra Vestjysk Kunstforening Ulfborg fortalte om bygningens historie, da han gennem årene var med som håndværker i restaureringen.



14.september

Udstilling af kunstner Else Duedahl og keramiker Lena  Pinnerup Kirkegaard


Lørdag den 14. september åbnede Tingsalen for året sidste udstilling "Strejf af efterår"


Else Duedahl skaber på papir med pen og ink sit helt eget univers. I sit arbejde er hun drevet af nysgerrighed efter at undersøge, opdage og afprøve mulighederne med netop disse materialer.

Inspiration og fordybelse finde Else Duedahl i naturens overflader, former og fremspring, hvor hun indkredser enkeltheden og fortolker udtrykket gennem rytmiske gentagelser.


Lena Pinnerup Kirkegaard kalder det at lege med ler og elsker at kreativiteten bobler straks hun lander i sit værksted i sommerhuset ved Vesterhavet. Her er det nemt at blive inspireret af havet og bølgerne, det smukke klit landskab og farverne heri.

Udstilling blev rigtig godt besøgt og selvom de to kunstnere ikke kendte hinanden på forhånd supplere de hinanden på smuk vis.

7. november

Foredrag med Christian Kortegård Madsen

Direktør Jorn Museum


Torsdag den 7. november lyttede interesserede deltagere til et veloplagt foredrag af Christian Kortegård Madsen om Kvindelige kunstnere i og omkring Cobra. Foredraget blev afholdt i samarbejde med Folkeuniversitetet i Vemb.

Cobra var et internationalt udstillings- og arbejdsfællesskab fra 1948 til 1951, og det er en af efterkrigstidens mest indflydelsesrige internationale avantgardebevægelser. Det er overvejende mandlige kunstnere, der dominerer fortællingen om Cobra. Faktum er dog, at en lang række kvindelige kunstnere var særdeles medskabende i forhold til Cobra og den abstrakte kunsts udvikling.

Ud over et velfortjent bifald fik Kortegård Madsen et eksemplar af foreningens plakat, et værk af den hollandske kunstner Karel Appel(1921- 2006), der er kendt som en af de centrale Cobramedlemmer.


Christian Kortegaard Madsen er 38 år og uddannet i kunsthistorie ved Århus Universitet og Københavns Universitet. Han har siden januar 2024 været direktør på Jorn Museum i Silkeborg. Tidligere leder på Skovgaard Museet i Viborg, bestrider flere bestyrelsesposter, og har desuden været ansat som museumsinspektør ved Sorø Kunstmuseum og Johannes Larsen Museet i Kerteminde.